Szélvédő javítás után fog látszani a kőfelverődés helye?

Sok ügyfelem teszi fel ezt a kérdést nekem, már a telenfonban, de ahhoz hogy pontosabb választ adjak, fontos látni a sérülést, mert sok más mellett annak adottságai is nagyban hozzá járulnak a kapott végredményhez. Sok esetben elég egy kép, ami alapján látom a kőfelverődés típusát, elhelyezkedését, nagyságát és tulajdonságait. Mindenekelőtt az én véleményem az, hogy bármennyire is látszik, érdemes előbb megjavíttatni a kőfelverődést, mert sajnos nem lehet tudni, hogy mikor jön a következő kavics, ami újabb sérülést okoz, így nem érdemes azonnal a szélvédő cseréhez folyamodnunk. Semmi nem biztosít minket afelől, hogy a következő útunkon nem csapódik fel a következő kő, és máris feleslegessé vált a költséges szélvédő cseréje.

De most nézzük meg néhány mondatban, hogy mégis mire számíthat a leendő ügyfél a javítás után.

Befolyásoló tényezők lehetnek, melyek hozzá járulnak ahhoz, hogy fog-e látszani, és mennyire a javítás után például az, hogy a kőfelverődés mennyire régi illetve, hogy ez idő alatt, ami lehet néhány nap, hányszor mosta bele az eső a szennyeződést, hányszor használtuk az ablaktörlőt és mostuk mi magunk bele a koszt az apró repedéseken át, amit sajnos rendszerint már nem lehet eltávolítani.

De így is nagyon szépen javítható, sőt egy-egy adott esetben észre sem lehet venni, ha nem tudjuk, hogy ott javítás történt. 

Minél kevesebb a szennyeződés a kőfelverődésben, annál szebb a javítás, de sokszor egy laikus számára a különbség alig észre vehető. A nagyon szennyeződött repedések kissé opálos hatásúak, így az feltöltés után is kevésbé engedi át a fényt, fénytörés keletkezik, így valamivel jobban láthatóak a kis repedések szélvédő javítás után. 

Miután kavicsot kaptunk érdemes leragasztani a kőfelverődés helyét, ezzel kizárjuk annak az esélyét, hogy nedvességgel szennyeződés jusson bele. Erre bőven elegendő egy kis cellux is.

Következő befolyásoló tényező lehet a kőfelverődés típusa, tulajdonságai. Nagyban hozzájárul a végeredményhez, hogy hány darab repedés keletkezett benne, és azok milyen jellegűek. Mikor egy kavics felcsapódik az üvegre, repedés keletkezik és feszültség hatására különböző irányban és formában indulnak el a szélvédőnkön. Repedések között levegőbuborékok vannak és ezzel együtt a két réteg között lévő fólia is sérülhet, kissé elválik és szintén buborék keletkezik ott. Ezeken a helyeken kissé feketés fénytörés látható, melyek a helyes feltöltés után eltűnnek, mert a fény akadály nélkül már szépen át tud haladni rajta. Továbbá a felcsapódó kő, kisebb darabot vájhat ki a felületből, amit a szélvédő javítás során pótolni kell, ezzel zárom le a sérülést, és hozom síkba az üveget, ennek mérete is befolyásolja a javítás végeredményét, lásd a képen.

Nagyított kép a sérülés mindössze 2 cm három repedéssel és minimális kikagylósodással, tetejéből hiányzó üvegdarabbal :


Maga a repedés bizonyos szögből, ahogy a fény áthalad meg-meg csillanhat, mert maga a repedés ott marad, mintha csak egy poharat ragasztanánk meg otthon, és a repedés két szélénél megcsillan ahogy be, majd ki halad a fény a repedések széleinél. Éppen ezért nyom nélkül sosem tud eltűnni a repedés, aki ezt állítja, sajnos nem mond igazat nekünk, és máris egy félretájékoztatással indul a szolgáltatás. Minél több a kőfelverődésben a repedés, annál jobban csillog javítás után. De ne felejtsük el, hogy mindössze csupán csak egy-két centiméterről beszélünk, vagy néhány miliméterről.

Például, ha egy tiszta átlátszó üveglapot össze török, és a markomban tartom, nem tudom átvilágítani egy zseblámpával, mert szórja a fényt, ezek kis törésekként viselkednek, pont úgy ahogy a repedések a kőfelverődésben, minél több van bennük, annál jobban töri a fényt. Mivel a legtöbb esetben kisméretű kőfelverődésekről beszélünk így a szélvédő javítása után, biztosan nem fog bennünket zavarni a kő nyoma!

Persze fontos leszögezni, hogy a szélvédő javítása nagyban függ a szakértelemtől és az anyagok minőségétől! 

Az esetek igen nagy többségében alig észre vehető, hogy ott sérülés volt korábban.


Hívjon bizalommal : 06 70 755 79 17




Népszerű bejegyzések