Télen vagy nyáron veszélyesebb egy kőfelverődés?

Az, hogy mikor, és mennyire veszélyes egy adott kőfelverődés, a sérülés típusa is meghatározó lehet. Minden esetben érdemes mielőbb megcsináltatni, hiszen a szélvédő cserénél jóval olcsóbb megoldást nyújthat, és ha megfelelő szakemberhez visszük, akinek meg van a kellő tapasztalata és a javításhoz szükséges jó minőségű eszközei, akkor gyönyörűen, és biztonsággal javíthatóak a kőfelverődések. 

Na, de nézzük milyen veszélyekkel jár nyáron egy-egy kőfelverődés a nagy melegben. Nyáron azt gondolnánk, hogy nincsen szezonja a kőfelverődéseknek, de ez tévhit, sajnos a kő az felpattan nyáron is a szélvédőnkre komoly károkat okozva. Többnyire ez sűrűsödik akkor, ha az idő csapadékosabb, mert ilyenkor a fellazult talajból az autó abroncsa könnyebben összeszedi a kavicsokat, majd számára megfelelő sebességnél elengedi azt. Továbbá az eső a hordalékot felhordja az utakra és azt szedi össze az autó és csapja fel az üvegre, ami könnyedén bereped, megsérül. 

Miért veszélyes ez nyáron is? Hisz nincs fagy?!

Nyáron a szélvédőnk hő hatására tágul. Miután megsérült, apró repedések keletkeznek rajta, ami esetenként nem is olyan kicsi, szabad szemmel könnyedén látható. Ezek a sérülések, ha tűző napnak tesszük ki, mivel az üveg is tágul miután felforrósodott, így a repedés is nyílik és reped tovább. Többször tapasztaltam nyáron, hogy az ügyfél beérkezve a munkahelyére leparkolta az autót, majd megbeszélt velem egy időpontot és mire kiértem elrepedt az autó szélvédője, mert olyan mértékben felmelegedett, hogy a hőtágulástól egyszerűen végig repedt. A forróság mellett még a sérülés ellen dolgozik a rezonancia, ami szintén terheli az autó szélvédőjét, például egy kátyú, vagy egy fekvőrendőr. De sokszor az is elég, ha féloldalt parkolunk és feszül a szélvédő. Érdemes mielőbb megjavíttatni.

 

Mire vigyázzak télen, ha kavicsot kaptam?

Télen, annyival lehet rosszabb a helyzet, hogy általában csapadékosabb az idő, és ez több hordalékkal jár az utakon, több sárral, laza talajjal, és így könnyedén és sűrűbben összeszedi a kavicsot az autó gumija. Miután megtörtént a baj, érdemes leragasztani egy celluxal, hogy minél kevesebb kosz, és nedvesség kerülhessen bele, hisz az esti vagy akár a nappali órákban megfagy a benne lévő nedvesség, egyszerűen szétfagy a repedés, sérülés. Emellett fennállnak az évszaktól független veszélyek is, mint például a nyáron említett rezonancia az utak miatt, fekvőrendőrök és útpadkák. Ezek nagy része kivédhetetlen a közlekedés során, így érdemes mielőbb megcsináltatni.

A kőfelverődés, mint látod, veszélyes télen is és nyáron is a továbbrepedés szempontjából, nem érdemes kivárni, hisz bármikor tovább tud repedni.  +3670 755 7917

https://www.budapest-szelvedojavitas0-24.com/

https://www.szelvedojavitas-hazhoz.hu/

Népszerű bejegyzések