Óvitntézkedések, amit megtehetünk a kőfelverődés után

                                       


Előfordul, hogy van, aki soha az életében nem kapott kavicsot, pedig már 10-20-30 éve is vezet, és lehet neki soha nem is fog koppanni az üvege. De olyan is akad, aki ezt ennyi idő után hamar bepótolja és 1 év alatt össze szedi az M0-ás összes létező kavicsát. De olyan is akad, aki már rutinos ebben. De nekik is biztosan tudok tanácsot adni a következő blog bejegyzésemben. :)

 

Tehát mire érdemes vigyázni, mikor a szélvédőnk megsérül egy kavicsfelverődéstől.

 

Mikor a kavics becsapódik, sokszor olyan erővel történik, hogy az utasainak és a sofőrnek is nem kis riadalmat okoz akkorát durran a szélvédőn, hát még ha meglátja a nyomát. Nem csupán egy reklámokból jól ismert "pákk" hang ugye? Annál jóval nagyobbat szólt. Ilyenkor, ha szerencsénk van, nem hagy nyomot, vagy csak alig sérül a szélvédő és csak felületi sérülést okoz, amivel sok esetben nincsen tennivalónk. Gyakorlatilag gellert kapott a kavics és simán tovább pattant. De ha biztosra akarnak menni, akkor a legjobb, ha elküldik nekem fotón, és én segítek választ kapni a kérdésben, hogy vajon kell e javítani a sérülést vagy sem. Hogy hogyan lehet jó, használható képet készíteni a szakembernek, abban az alábbi linken adok segítséget:

 https://szelvedo-javitas.blogspot.com/2022/12/hogyan-keszitsek-fotot-serulesrol.html

 

Na de, ha nem felületi a sérülés, lássuk mit is tehetünk mi magunk annak érdekében, hogy ne repedjen tovább a sérülés és persze a javítás minősége is minél jobb legyen! 

 

Az egyik ilyen fontos teendő, hogy ragasszuk le a sérülést egy ragasztószalaggal. Ez lehet cellux, vagy szigetelőszalag, akár az a bizonyos jol ismert széles barna ragasztó csík, vagy akár egy vízálló ragtapasz. Szinte mindegy mi az, csak ne legyen folyékony, ami a sérülésbe be tud folyni. A lényeg, hogy ki tudjuk zárni a szennyeződést és a nedvességet, ami a szennyeződést be tudja mosni magával a repedésekbe. Továbbá fontos, hogy azzal, ha leragasszuk a kőfelverődést, úgy nedvességet is ki tudjuk zárni, így a javítás előtt nem lesz vizes, ami gátolja azt, hogy a ragasztó meg tudjon kötni, és persze nem hígítja a nedvesség az anyagot sem.

 

Természetesen van az az eset, amikor elkerülhetetlen az, hogy megázzon például mikor esőben, vagy közvetlen előtte kapjuk meg a kavicsot az autó üvegére. De erre is meg vannak a módszereim, hogy hogyan javítsak sérülést az ilyen esetekben is.

 

A másik, amivel tovább óvhatjuk a szélvédőt a továbbrepedéstől a javításig, ha nem állunk a tűző napon! Ugyanis a szélvédő a nyári melegben, oly mértékben képes felforrósodni, hogy kézzel szinte hozzá sem lehet érni. Egy kavicsfelverődésben az esetek döntő többségében biztosan vannak repedések, vagy mikrorepedések. A szélvédő nagyon hamar és nagyon melegre felmelegszik, így az gyorsan tágul, ezzel együtt a repedések is szétnyílnak a hő hatására és már reped is tovább! Pillanatok alatt 20-40 cm is lehet belőle, ami már biztosan csere lesz. Ezért a tanácsom az, hogy próbáld óvni a hőtől azzal, hogy árnyékban parkolsz vagy a szélvédő külsejére teszed fel a hő visszaverő fóliát. Ha télen következik be a baj, akkor nem szabad hirtelen a nagy hőt ráereszteni a szélvédőre az ablakfűtéssel, mert a hirtelen bekövetkezett nagy hő különbség általában elrepeszti a szélvédőt miután megsérült.

 

Amire még érdemes odafigyelni, hogy sík talajon parkoljuk le a kocsit, mert ha féloldalasan, vagy nagyon meredeken pakolunk, akkor az üveg kissé feszül a karosszériában, ami feszültséget okoz a sérülésben, és elrepesztheti azt. A legjobb a javítás alatt is sík talajon parkolni, ha nincs lehetőség, akkor érdemes keresni egy sík felületet és arrébb állni, mert akár a szélvédőnkbe is kerülhet, ami 1-2 percen és néhány méteren múlott volna. Persze az apró dőlés, lejtés nem számít. De például ne parkoljuk le a kocsit útpatkán, vagy garázs feljáróban és hasonló helyzetekben.

 

Tudom, hogy ezek nem mindig megoldható helyzetek, sokszor parkoló helyet sem találni, nem hogy sík talajon és még árnyékban is parkoljak… Na meg még tartsuk szárazon is mikor egyfolytában esik. Mit akar ez a szélvédős igaz? Hát kihozni a maximumot minden javításból és ezért hasznos tanácsokat adni! :) ha egyet is sikerül megfogadni, azzal máris sokat tettünk a szélvédő épsége érdekében. :)

 

Ha kőfelverődése van, hívjon bizalommal!

Bencs János Szélvédő javítás: +36707557917

https://www.budapest-szelvedojavitas0-24.com/

https://www.szelvedojavitas-hazhoz.hu/

 

Népszerű bejegyzések