Szélvédő javítás, repedés megfúrás- mikor érdemes

 


Sajnos elég gyakori eset, akár nem az ügyfél hibájából, de előfordul, hogy későn vesszük észre a kőfelverődést és elindul  egy repedés a szélvédőn. Ilyenkor a véleményem szerint, ha a repedés túl hosszú, akkor ajánlatos a szélvédő csere. De sokszor kérik tőlem az ügyfelek, hogy mégis találjunk valami megoldást egyéb okokból kifolyólag, és azt szeretnék, hogy toljuk el a csere időpontját azzal, hogy mentjük, amit még lehet.

Az ilyen esetekben bevett szokás a repedés végének megfúrása, mellyel feszültség mentesítjük a repedést és jó esetben rövidebb, vagy akár jóval hosszabb ideig is megáll a továbbrepedés. Persze erre semmi garancia nincs, hogy meddig nem reped tovább és hogyan reagál a szélvédő a javítás alatt, de utóbbit tekintve sok veszteni valónk nincsen és azt hiszem, teljesen érthető módon, hisz a javítás hiányában biztosan el fog repedni az autó üvege. De sok ügyfél választja ezt a megoldást, vagy csak azért, mert hónap végén nem jön jól egy 100 ezres kiadás, vagy csak tolna rajta kicsit, vagy nem egy esetben egyszerűen várni kellett az új szélvédőre 1-2 hónapot is. De gyakran az is előfordul a nyári időszakban, amikor nyaralás előtt történik meg a baj, másnapi, vagy akar aznapi indulással, amikor már nincs idő időpontot foglalni, és megvárni a szélvédő cserét. Ezekben az esetekben indokolt lehet, hogy valamelyest megoldást találjunk arra, hogy mégse repedjen olyan könnyen tovább az autó üvege.




Ilyen esetben a javítás úgy történik, hogy a repedés véget kell megfúrni, sem túl közel sem túl távol, hogy a repedés pont a furatba fusson bele és ne előtte messze legyen a repedés vége, mert akkor elkerülheti a furatot tovább repesztve az üveget, illetve se ne fusson át alatta fúrás közben a repedésünk, ha esetleg a furat felett, vagy részben felette fúrnánk meg az üveget. Ilyenkor le kell fúrni a szélvédő közepéig és az egyik réteget teljesen át kell fúrni úgy, hogy a második réteg épp maradjon. A szélvédő két rétegből áll, középen összeragasztva. Fontos a jó szerszám, és gondolok itt egy éles fúrószárra, hogy ne tegyük ki nyomásnak fúrással a repedést, mert tompa fúró nem viszi az üveget és erőltetni kell, és amellett még hőt is termel, mert csak forog rajta, ami hatására az üveg tágulhat és a repedés tovább nyílhat. A furatot a végén be kell fedni, ragasztani kell. Persze lehetőség van arra is, hogy a repedést végig ragasszuk, de annak magasabb a költsége és előbb-utóbb biztosan cserélni kell a szélvédőt így is úgy is. Ezért a javítás előtt mérlegelni kell, mik az esélyek, lehetőségek, mennyit érdemes rá áldozni anyagilag.

Ami biztos, hogy hosszabb repedésnél célszerűbb a csere, de az időt lehet egy kicsit húzni annak javításával.

Népszerű bejegyzések