Szélvédő javítás-Mi az a rejtélyes fekete sáv a szélvédőn? Több a szerepe és fontosabb is mint hinnéd!

 


Kezdetben, mikor még a technológia nem volt elég fejlett, és a ragasztók nem voltak elég erősek ahhoz, hogy a szélvédőt a helyén tartsák, akkor még gumitömítésekkel tartották a helyén a szélvédőket és króm szegélyekkel védték az időjárás ellen. Ma már szinte minden szélvédőt kizárólag ragasztással rögzítenek az autó karosszériájához. Ezt a ragasztást ma már nem a keret, hanem egy kerámia bevonat védi, ez az a bizonyos fekete sáv, amit a szélvédő szélén látunk végig húzódni. Ez a szélvédő belső oldalán található, ez megvédi az anyagot az UV sugárzástól, így az sokkal tovább marad ép és tartja a helyén az autó szélvédőjét, mert egyszerűen kevésbé öregszik el az anyag.

 

Na de mik azok a fekete apró pöttyök a szélvédő szélén?

 

Sokan azt gondolják, hogy ez egyfajta páramentesítést szolgáló technológia, vagy egyszerűen egy esztétikai megoldás. Az igazság az, hogy bár így sokkal kellemesebb látványt nyújt és egyéb tulajdonságai mellett, tökéletesen fedi azokat a részeket, ahol egyébként a napellenző mellett is bejut a fény, például a tükörnél a valódi ok mégis az, hogy egy fajta hő elvezetőként működik. Erre azért van szükség, mert a fekete sáv, ami az üvegen körbe található, és az átlátszó üveg rész, ami tulajdonképpen az egész szélvédőnk, különböző színűek, emiatt túl nagy hő különbség jöhet létre.  Azt tudjuk, hogy a fekete az a szín, ami a legjobban fel tud forrósodni, és a leg hamarabb is, így a két felület határán, könnyedén feszültség jön létre az óriási hőmérséklet különbség miatt és ott bizony elrepedhet az autó szélvédője. Egyszerűen sokkal hamarabb, sokkal gyorsabban felmelegszik azon a részen az üveg, nem úgy, mint az átlátszó részeken. Az apró pöttyök azt a célt szolgálják, hogy a két felület között, némileg kiegyenlítse, elmossa a határokat, ne legyen túl hírtelen és túl nagy hő különbség, így kevésbé lesz feszültség az üvegben és kevésbé fárad el az anyag, nem reped el.

 

Miért veszélyes, ha ide kapjuk a kőfelverődést?


Pontosan ennek a fekete sávnak a tulajdonságai miatt jelent veszélyt egy apró repedés is ezen a területen. Mivel hamarabb melegedik fel, és sokkal jobban, mint az átlátszó résznél, így az itt található repedések egyszerűen felforrósodnak, kitágulnak és kinyílnak, és máris repednek tovább. Ha pont a határon helyezkedik el a sérülés, ahogy az a képen is látszik, akkor még nagyobb terhelésnek van kitéve a repedés, hisz az egyik fele jóval később és kevésbé melegedik fel, így feszület jön létre a sérülésben. Érdemes mihamarabb kijavíttatni.

Elérhetőségeim :   0670 755 79 17

https://www.budapest-szelvedojavitas0-24.com/

https://www.szelvedojavitas-hazhoz.hu/

Népszerű bejegyzések